Założeniem warsztatów kuchni regionalnej jest rozwój integracji społecznej w ujęciu międzypokoleniowym.
Warsztaty odbędą się pod okiem kucharza praktyka, posiadającego odpowiednie
doświadczenie za sprawą pracy w gastronomii na stanowisku szefa kuchni.
W czasie trwania warsztatów uczestnicy będą przygotowywać dania kuchni regionalnej,
według starych, lokalnych receptur.
Kucharz wraz z uczestnikami będą zgłębiać tajniki kulinarnego dziedzictwa sięgając do dań charakterystycznych dla kuchni arystokratów i potraw kuchni chłopskiej. Warsztaty tym samym będą silnie związane z kontekstem historycznym i miejscem, w którym będą organizowane.
Przerwę w warsztatach będzie będzie można przeznaczyć na zwiedzanie parku. Warsztaty zakończą się wspólną degustacją dań, które uczestnicy przygotowali, pamiątkowymi zdjęciami oraz podsumowaniem.
Terminy:
21 lipca (piątek) – godz. 10:00 -> pula miejsc na ten termin wyczerpana.
22 lipca (sobota) – godz. 10:00 -> pula miejsc na ten termin wyczerpana.
4 sierpnia (piątek) – godz. 10:00 -> pula miejsc na ten termin wyczerpana.
6 sierpnia (niedz.) – godz. 10:00 -> pula miejsc na ten termin wyczerpana.
Uwaga! Wymagana jest rezerwacja. Rezerwację dokonać można na jeden z terminów.
Plan wydarzenia:
9:50 – zbiórka w holu głównym zamku
10:00 – przywitanie i przejście do kuchni
10:10-11:30 – I blok warsztatów
11:30-12:30 – czas na zwiedzanie
12:30-14:00 – II blok warsztatów
14:00-14:30 – degustacja i zakończenie warsztatów

Zadanie jest finansowane z budżetu Województwa Opolskiego i odbędzie się w ramach zadania publicznego pod nazwą „ŚWIĘTUJEMY AKTYWNIE 25 LAT OBRONY WOJEWÓDZTWA OPOLSKIEGO”.